Жилищата у нас - с бърз годишен ръст на цените

Евростат пресметна: Най-много имотите са се повишили в Чехия
11 окт 2017 22:22, Миглена Иванова
37
Жилищата у нас - с бърз годишен ръст на цените
Снимка: архив, БулФото

България е сред държавите от Европейския съюз (ЕС) с най-бърз годишен ръст на цените на жилищата, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

През второто тримесечие на страната спрямо същия период на 2016 г. ръстът на цените на жилищата у нас достига 8,6%. Това представлява леко забавяне в сравнение с първото тримесечие, когато беше отчетено увеличение от 9%.

През второто тримесечие спрямо първото цените на жилищата се повишават с 2,4%, сочат още данните.

Лидер по годишен ръст на цените на жилищата в ЕС е Чехия с 13,3%, следвана от Ирландия с 10,6%, Литва с 10,2% и Латвия с 9,6%. След това са България и Швеция с по 8,6%.

Годишен спад на цените на жилищата е отчетен само в Италия – 0,2%.

За тримесечието най-силен ръст на цените на имотите е регистриран в Латвия – 6,1%, следвана от Словакия с 5,6% и Румъния с 4,9%. Понижение е отчетено в Унгария (-1,5%) и Белгия (-0,7%).

Средно в ЕС годишният ръст на цените на жилищата през второто тримесечие достига 4,4%, а в еврозоната – 3,8%. За тримесечието цените се увеличават със съответно 1,8% и 1,5%.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: жилищаЕСимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
8
 
! Отговори
Димо преди 6 години
Иде зима братя!Купувайте, че брокерите иначе ще гладуват :) .Поскъпването за София от януари е 30%, затова се чудя толкова *** народ с кредити откъде се появи, па и изкупува стари панелки без да се замисли.
29
1
 
6
 
! Отговори
fojo преди 6 години
Ко стана? Да не би да няма балъци за кредити, че пускате по няколко статии за повишение на ден? Ам то тия с пари не ги наливат по скапани панели и стари *** апартаменти а точно в определени хитови строители. Та кой пере знае къде да ходи!
28
5
 
8
 
! Отговори
Аналозатор преди 6 години
Банките дават лихви по депозитите в рамките на -0,1 до +0,5%. В същото време лихвите по кредитите са от 6% нагоре. Естествено е, да се потърси вложение с по-висока печалба. Бизнес в България не може да се прави заради корупция, суджуци, олигарси, партии... Недвижимостите остават единствена възможност.
27
6
 
4
 
! Отговори
Размишляващ преди 6 години
Какво значи "надути цени"? Ако ги сравняваме с себестойността на имотите, да, надути са, но никой не купува имота по себестойност. Принципно жените са такива, каквито купувачите са готови да платят и е факт, че имотите се изкупуват още на много ранен етап на строежа. В този смисъл "надути цени" няма. Разбира се ако утре настъпи криза и много хора останат без работа, а друго с по-ниски заплати, и покупките на имоти ще намалеят, както и цените им, но това ще е за кратко, както стана през 2009 г.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забравих да напиша ,че работя шофьор
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не сьм айти специалист но взимам повече пари от тях но с една подробност ,че не живея в Бьлгария вече 22 години и нямам намерение да се врьщам имам и кьща и апартамент и коли
24
2
 
12
 
! Отговори
Брокер от София преди 6 години
Не разбрахте ли че пазара на недвижими имоти е във фаза Балон в момента ?Нереални цени,надути до пръсване,голи обещания на етап дупка без никаква стойност.Банките,заедно със строителите и брокерите надуха нов имотен балон и то само за 2 години.През ден ви манипулират с платени статии за ниски лихви и уж изгодни цени.От догодина лихвите се вдигат ,банките в момента искат да ви набутат кредити за да могат после да ви вдигнат вноските.Не купувайте нищо в момента .И цените и пазара са надути.
23
0
 
9
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
До:простакаЧетвърто, хич не е лесно да учиш това особенно ако си с работа и семейство, за да учиш програмиране трябва да си безработен на 18 г мама и тати да те финансират с надежда да си възвърнат инвестициите о да си без деца и жена,пак ти казвам, знам това защото съм на 28, работя, имам семейство и уча, и е трудно не само защото материала е сложен а и защото изисква пълна концентрация и време.Но и тоя балон ще се спука ще видиш, сектора ще се препълни рано или късно
22
0
 
9
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
До :тъпатаНезнам защо си се написал така но ме искам да те обиждам "***" но и ти говориш през оная си работа.първо неможе всички да са програмисти нали се сещаш,второ тия глупости за 8000 лв заплата на някой друг ги говори, началната е 1500 лв, тия с по 8000 лв са началници на отдели и мениджъри.трето замисли се защо има толко it фирми в Бг? Щото в Германия трябва да ти дават 4000 ама Евро, тука е евтина работна ръка.знам това защото уча c# езика и имам познати точно в тия среди.
21
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
стига де, на Тенерифе офертите са по 100 000 евро за апартамнти от 38 кв.м, непишете глупости
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сиднито пак се включи с добре обработената си мантра. Бях се притеснил къде се загуби и дали не са го изяли "акулите" в "Австралия". Само си мисля след някой друг ден да не четем статия за него като за този Александър Николов или Спас Василев от Кочериново.
19
0
 
4
 
! Отговори
Сп??нс преди 6 години
За неголям напълно обзаведен апартамент от 2 спални и хол плащам това което един познат във В.Търново за същия но с две тераси повече. , та хич не ми е странно , че и цените за покупка са като в Испания
18
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ръст на цените има, а пазар им ли? Струва ми се че тези статии показват, че пазарът го е закъсал.
17
1
 
21
 
! Отговори
. преди 6 години
До Марко:Ама на Тенерифе няма спокойствие - там има охрана в комплекса, подземен паркинг, постоянно разни озеленители се мотаят и се занимават с цветята - лудница...Пътищата са перфектни - не може да изпиташ кефа като подминеш с рязка маневра половин петър дълбока дупка после в екстаз да си кажеш, че си спестил пари за ново окачване и предни гуми.
16
2
 
12
 
! Отговори
До простака преди 6 години
Брат, за IT хора има мноооого работа! Да се утрои бройката - пак ще има търсене. Ясно е, че може всички да правим това, но колкото повече, толкова по-добре. Светът се променя, вече няма търсене за хора, които да палят фенерите по улиците.
15
3
 
25
 
! Отговори
марко преди 6 години
Брей , ти да видиш , в София и в Пловдив над 1000 евро квадрата , на Тенерифе под 1000 евро , баси
14
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква платена статийка самоооо.... Догодина ще има нови статии от типа, ах, спука се пренадутия балон на спекулативните цени на имотите. Всичко е измама в България!
13
2
 
14
 
! Отговори
Св преди 6 години
Ами всички разбрахме вече ,че единствената далавера е да купим апартамент и да отдаваме под наем. На кой ще се отдава, като всички надушат далаверата - отделен въпрос. И че ако не купим сега вече няма да има къде да живеем след време. Може и да е истина, но доста досадно и очевадно става вече. Трябва да се стиковат агенциите да се пускат по - рядко статиите защото ще прегрее много пазара. Иначе добре си се движи полека, засега. Да се поотложи голямото БУМ!
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През второто тримесечие на страната спрямо същия период на 2016??????????????????? ГОЛЕМИ ГЛУПОСТИ ПИШЕТЕ В ДНЕС.БГ
11
0
 
42
 
! Отговори
простака преди 6 години
До тъпака,Яко, давай всички българи да ставаме програмисти и ИТ специалисти и всички ще вземат 3-8К заплата и ще си накупят хубави жилища и няма да има бедни, абе въобще пълна идилия ще настане!

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe